T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BATMAN / MERKEZ - Milli Eğitim Vakfı Ortaokulu

OKULUMUZDA 5. VE 6. SINIF ÖĞRENCİLERİ ARASINDA ŞUBAT AYINDA NOKTA-KARE OYUNU TURNUVASI YAPILACAK

    OKULUMUZDA 5. VE 6. SINIF ÖĞRENCİLERİ ARASINDA ŞUBAT AYINDA NOKTA-KARE OYUNU TURNUVASI YAPILACAK

    Öğrencilerimizin sömestr tatilinde telefon, tablet, sosyal medya ve televizyon gibi bilinçsiz kullanılan platformlarda daha az zaman geçirmesini sağlamak, kardeşleri ve ailesiyle daha fazla iletişime dayalı zaman geçirmesini sağlamak amacıyla bir zeka oyunu olan Nokta-Kare Oyunu Turnuvası Şubat ayı içerisinde gerçekleştirilecektir. Nokta-Kare Oyunu İki kişinin kağıt ve kalemle oynadığı bir yaz-çiz oyunudur. Oyunun yazılı tarifi ilk kez 1889’da Fransız matematikçi Édouard Lucas tarafından yapılmış. Oyun ve kuralları aşağıdaki gibidir.  

1. Oynanışı: Kağıt üzerine, eşit aralıklarla yatay ve dikey sıralar halinde uzanan noktalar konarak berabere kalmamak için toplam tek sayıda kare sayısı olacak şekilde oluşturulur.

2. Oyuncular sırayla, oyun alanındaki komşu herhangi iki noktayı, yatay veya dikey bir çizgi çekerek birleştirirler. Eğer çekilen çizgi, komşu dört noktayı birleştirerek kare oluşmasını sağlarsa, bunu yapan oyuncu karenin içine  TİK(v) veya ÇARPI(×) yazar ve bir çizgi daha çekme hakkı kazanır.Küçük kare kazanan oyuncu başka bir çizgi çizmek zorundadır.

3. Turnuva ekte görüldüğü gibi 7×7 kutu şeklindeki kağıtlarda kalemle oynanacaktır. 

4. Kağıt üzerinde tamamlanabilecek bir kare var ise bu kareyi tamamlamak zorunlu değildir.                          

5. Labirentlerde tüm kutucukları kare yaparak almak zorunlu değil. İsteyen istediği kadar kare oluşturup başka bir yerde çizgisini çizebilir.

6. Oyunun nasıl oynandığını gösteren linkteki buuygulamada yatay 8 nokta ve dikey 8 nokta olacak şekilde ayarlanıp buradan öğrenilebilir.https://dotsandboxes.org/ (ÖNEMLİ NOT: BU LİNKTE BİLGİSAYARA KARŞI OYNANDIĞI İÇİN YENMEK ÇOK ZOR. SADECE OYUNUN NASIL OYNANDIĞINI ÖĞRENENE KADAR LİNK ÜZERİNDEN OYNAYIN. DAHA SONRA AİLENİZLE BERABER OYNAYIN.)

7. Oyun, alandaki tüm noktalar birleştirilene kadar sürer.  

8. En çok küçük kare kazanan oyuncu bir üst tura çıkar. Diğeri elenir.    

08-01-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.01.2024 - Güncelleme: 09.01.2024 10:09 - Görüntülenme: 1059
  Beğen | 15  kişi beğendi